Am aterizat si eu in Bucurestiul mult prea calduros dupa un concediu prelungit, terminat apoteotic in Grecia. Faptul ca si in statiunea unde am fost se vorbea destul de mult dulcea noastra limba mi-a adus aminte de Spania(pe unde am petrecut o saptamana anul trecut) si m-am gandit sa fac o mica paralela.
Grecii sunt ceea ce as numi eu niste lenesi innascuti. Muncesc in medie 6 ore pe zi, vreo 3 dimineata(de la 10 la 13) si vreo 3 seara(de la 18 la 21). Atat de inradacinat este la ei obiceiul de a dormi dupa-amiaza incat singurele saluturi ale lor sunt "buna dimineata" si "buna seara". Salutul de "buna ziua" nu exista in vocabularul lor. Spaniolii pe de alta parte nici eu nu exceleaza la capitolul munca, fiind niste oameni boemi prin definitie. Au o gramada de sarbatori legale cu multe carnavale (sarbatoare ca a inceput primavara, sarbatoare ca e primavara, sarbatoare ca se termina primavara, sarbatoare ca incepe vara etc).
Cine a citit filosfia antica s-ar putea astepta ca orice grec pe care il vede in fata ochilor sa scoata din el sofisme pe banda rulanta. Nimic mai fals. Grecii nu stiu nici macar engleza. Te duci la un magazin ii intrebi ceva in engleza si te intreaba:"Romunski?". Daca le raspunzi afirmativ reusesc sa zica 2-3 cuvinte uzuale in romana. Spaniolii pe de alta parte, sunt niste inculti prin definitie. Oricare dintre urmatoarele intrebari ii lasa reci:"Speak english?", "Parlez vous francais?", "Parlare italiana". In schimb poti sa ai mai mult succes cu o injuratura in romana la care ti se poate raspunde in cel mai dulce stil romanesc:"Pai d-astea stiu si eu, bah!".
Din punct de vedere al turismului ai o gramada de locuri foarte faine in ambele locuri. Daca iti plac vestigiile istorice, Grecia este locul ideal. Pe unde mai gasesc grecii o ruina p-acolo mai fac un muzeu si asa isi duc ei existenta, ca in afara de turism, nu prea se mai ocupa cu nimic. Cand e vorba de mare, serviciile sunt incomparabile cu cele de la noi. Hotelurile sunt curate, mancarea buna, chelnerul nu te flegmeaza intre ochi si chiar iti zice vreo 2-3 cuvinte in romana sa te simtzi bine. Si cel mai important lucru: sunt mult mai ieftine ca la noi, vorba unui prieten d-al meu:"Auzi, dar cand te duci la ei ca turist, grecii astia pun si de la ei din buzunar?" Din punct de vedere al tursimului, Spania nu se incadreaza intr-unul din target-urile romanului obisnuit, hotelurile fiind scumpe si mancarea si mai scumpa. In schimb toti avem probabil vreo cunostiinta la capsuni la care putem sa stam vreo 2-3 zile sa vedem cum arata Spania. Marea(Mediterana si nu Oceanul Atlantic) in schimb este de-a dreptul bestiala, de o claritate pe care nu o sa o intalnesti niciodata in Romania sau Grecia. Si mai exista si cateva metropole pe care daca nu le-ai vazut pierzi foarte mult. Madridul si Barcelona lui Gaudi sunt doua metropole pe care oricine ar trebui sa le viziteze.
Ca turist in Grecia este bine. Probabil grecii zic : "Turistul nostru, stapanul nostru!" si iti fac toate poftele indiferent ca esti roman, bulgar, polonez, ceh sau rus, aparent sunt obisnuiti cu barbarii :)). Deci aici nimic de reprosat. In Spania in schimb, daca esti romulan e de rau. Ca la ei romulanii sunt capsunarii si hotzii de zi cu zi, de care se feresc din toata inima. Cu greu reusesti sa le explici ca tu esti turist si ai venit aci sa vizitezi si nu sa le iei lor banii ca sa scape de aceste idei preconcepute. Deci in Spania...numai roman sa nu fii.
Totusi n-am zis nimic de distractii. E frumos, e civilizat si colo si colo, dar parca lipseste ceva... A da, era circul de Romania cu care ne-am obisnuit si pe care daca nu il vedem simtim ca lipseste ceva. Asa de rau sa fi ajuns?
Wednesday, August 22, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
pai circul romanesc ne-a cam intrat in sange .. si daca nu ne intalnim cu el .. parca nu mai avem doza de amuzament si optimism romanesc zilnica ..
True true true...
Post a Comment